malowanko, gierki, depresja, ADHD, brzydkie figurki

Przepisy

Penne gialle, czyli makaron z szafranem

qrf

Żeby nudno nie było, to dziś przepis. Tym razem to taka trochę rzecz klasyczna, bo z książki kucharskiej, a nie głowy – chodzi mianowicie o tzw. The Silver Spoon (Il cucchiaio d’argento), czyli biblię kuchni włoskiej. Poniższe penne robi się śmiesznie, bo nie po prostu gotuje, a powoli rozgotowuje jak risotto, wlewając co jakiś czas nalewkę bulionu. No i ten obezwładniający szafranowy smak oojojojoj 😉

Gathering:

  • bulion wołowy – ok. 1 l
  • penne – ok. 300 g
  • jedna średnia cebula lub pół dużej
  • dwie saszetki szafranu (te po 0,12 g)
  • parmezan
  • masło
  • oliwa z oliwek

Crafting:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła (taki plasterek solidny, ok. 20 g). Szykujemy też gorący bulion wołowy (ok. 1 l dla pewności).
  2. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę, smażymy kilka minut, żeby się cebula zeszkliła.
  3. Wrzucamy w to penne (tak, surowe), miąchamy, żeby pokryło się ładnie tłuszczem.
  4. Wlewamy jedną nalewkę bulionu, mieszamy i czekamy aż makaron go wchłonie. Czynność powtarzamy aż makaron będzie w miarę miękki (to potrwa, nauczcie się kurde cierpliwości ;)).
  5. Ostatnią nalewkę mieszamy z szafranem i dopiero potem wlewamy w makaron. Podobnie czekamy aż się zredukuje, ale mieszamy też dokładnie, żeby całe danie było żółciutkie jak zdjęcie Jana Pawła II.
  6. Na koniec zestawiamy z ognia, posypujemy parmezanem i mieszamy dokładnie. Można dodać też kolejny plasterek masła, żeby sos oblepiający makaron był bardziej gładki i jedwabisty. Smacznego.
Socjalki:

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.